AnyaKlikk

6 anyukatípus a fórumokról

Idestova több, mint egy éve vetettem bele magam aktívan a kismamás Facebook csoportok világába. Jó párat elfogyasztottam már, néhány helyen találtam kifejezetten hasznos tanácsokat is, és leltem megértő fülekre. Meg persze volt, hogy csak fogtam a fejem.

Összeszedtem hát pár anyukatípust, aki gyakorta felbukkan a csoportokban, hogy hozzászólásaival színesítse a fórumot (vagy éppen az egyszeri kismamák agyára menjen).

Vigyázat, az írás nem minden (ön)iróniától mentes! 😉

 

 

A tudós

Ő az, aki bármikor készséggel bombáz téged statisztikákkal, orvosi jegyzetekkel, és kisregényjellegű kommentben magyarázza el, mit és hogyan kéne csinálni. Betéve tudja a magnézium- és D-vitamin-mennyiséget, amit egy terhes nőnek szednie kell. A kisbabád köhögésére is egyből ajánl köptetőt. Képben van a legújabb hozzátáplálási kutatásokkal, valamint a mozgásfejlődés összes mozzanatával. Angolul, németül és még szuahéliül is olvas. Nincs olyan kérdés, amire ne tudná a választ.

 

A térítő

Olykor van némi átfedés közte és a tudós között, de nem mindig. Ez a típus nem szalaszt el egy alkalmat sem, hogy meggyőzzön az igazáról. Állítása szerint a legújabb trendeket követi, és szerinte akkor lenne a legtökéletesebb a világ, ha mindenki úgy élne, ahogy ő. Hiszen az a legjobb a magzatnak/babának/anyának… Örömmel rugózik a kismamák helyes táplálkozásán, a szülés módján, valamint a kisbaba gondozásán és etetésén. Imádja az alternatív utakat, mindig csupa újdonsággal szolgál.

 

(Kép: AFGE, Flickr)

 

Az MLM-es

A Multi Level Marketing (röviden: MLM) elkötelezett hívője bátran ajánlgatja  – leginkább privátban – a szajrét. Mert mint tudjuk a gonosz orvostudomány (élén a gyógyszerlobbival) mindent letagad, megmásít, bezzeg az ő MLM krémje, vitaminbogyója legyőzi a legmakacsabb betegséget is. Ez a típus a fórumon megragadja az alkalmat arra is, hogy behálózzon, és meginvitáljon az estekre, ahol csodás gyógyulásokról hallhatsz, és a sosem tapasztalt eufória közepette még talán arra is rávesz, hogy vásárolj meg egy több tízezres kezdő csomagot. Mert az neked jó.

 

A bizonytalan

A Facebook-csoportot a második családjának tekinti. Sokszor elbizonytalanodik a gyerek körüli teendőket illetően, az anyukája/férje/testvére vagy az orvos helyett is inkább a csoporttal osztja meg aggodalmait. Rengeteget kérdez, mindent túlkombinál, terjedelmes leírásokba kezd. Ő az, aki megosztja a  terhesgondozás alatti összes leletét, a csoporttagoktól kéri a vérkép és az NST kiértékelését. Nem átall megosztani a pelenkakiütéses babapopsiról lőtt fotót és a hozzátáplálás minden egyes lépéséhez konkrét tanácsokat akar. 

 

A non stop online anya

A kismama, aki minden napszakban elérhető online. Mobillal kel és fekszik. Pittyeg a telefonja, és már válaszol is a csoportban feltett kérdésre. Fő ismertetőjele, hogy mindenhez van hozzáfűznivalója. Mindenről eszébe jut egy sztori, mindegy, hogy nem kapcsolódik a témához, azért ő elmondja. Ő az aki a sok ismerőse révén tudja, melyik a leginkább bababarát kórház az országban, és melyik a legklasszabb kisgyerekes wellness. A csoportnak igen aktív – mondhatni oszlopos – tagját képezi. A saját szülését is online közvetíti, a későbbiekben a kisbabája minden mozdulatáról hírt ad. 

 

(Kép: unsplash.com)

 

A zugolvasó

Ők szerintem nem veszélyesek, de van, aki szerint igen. Nem viccelek. Már két csoportban is találkoztam azzal a jelenséggel, hogy boszorkányvadászatot hirdettek – jellemzően a non stop online anyák – a “zugolvasók” ellen, mert mi az, hogy 600 tagja van a csoportnak és csak 200-an kommentelnek. Hát mit csinál az a 400?! Biztos zugban olvasnak, és a hátuk mögött tárgyalják/röhögik ki a többieket, és ami a legrémesebb, hogy viszik tovább az infókat kitudjahova!  

 

Én tudom, melyik típus vagyok (nem árulom el…. :-)). És te?

Köszönjük, hogy olvasol minket.

Mondd el nekünk a véleményed lent!

Hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról és a mindennapjainkról, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!