AnyaKlikk

Anya vagy? Te is parázol ezeken?

A terhesség sem feltétlen aggódástól mentes állapot, a baba világra jövetelével azonban megsokszorozódnak a félelmek, hiába a boldogság és a rózsaszín köd. Mióta megszületett a lányom, jó párszor estem kétségbe, bizonytalanodtam el, osztottam meg aggályaimat a férjemmel, anyukámmal, barátnőimmel. Szerencsére sosem történt baj, de mindig akad új esemény – akár képzeletbeli -, amin kattogni lehet. Olykor magamtól találom ki, olykor mások hozzák rám a frászt (éljenek a netes fórumok!). Összegzem az első fél év paráit!

 

Szülés után állandóan mellre teszem, nem találja a cicit… Megtalálta! Szívja ezerrel. Aú, fáj, kisebesedik. Vajon elég neki ez a kis mennyiség? Úristen, mi ez a sárgás hányásféle? És mi ez a szörcsögés mellé? Öklendezik? Meg fog fulladni! Nem fullad meg, csak bukik. Jesszus, dől belőlem a tej, mint a Niagara. Hogy birkózik meg ezzel a gyerek? Nem etetem túl?

Normális, hogy ennyit bukik? Mi van, ha refluxos? Hanyatt fekvésben hörög éjjel, mint Darth Vader. Itt valami biztosan nincs rendben. De a kórházban azt mondták, nem szabad hason altatni… Most mi legyen? Hason mégis csak jobban kifolyik a bukás. De magasabb a bölcsőhalál kockázata a hason alvóknál. Ajj, ezek a statisztikák! Mindegy, hasra teszem. Szörcsögés megszűnik, öklendezés is. A textilpelenkát meg félnaponta cserélem a feje alatt.

Nem emeli rendesen a fejét hason fekvésben. Lusta? Nem megfelelő az izomműködés? Nem kéne gyógytornászhoz vinni? Atya ég, az orvos azt mondta, MINDIG legyen hason ébren is, de hát sír folyamatosan: lelki sérült lesz! Mi lesz, ha 3 hónapos koráig nem tanulja meg szépen emelni és megtartani a fejét? Valami baj van vele? Jéé, most már emeli rendesen. Beérett.

Hirtelen két hónaposan átalussza az éjszakát, többször is. Nem fog kiszáradni? Keltsem fel? Ne keltsem? Jelez majd, ha éhes? És mi van, ha nem? Ja, hogy ez nem lesz mindig így, 4 hónapos kora körül újra kel majd éjszaka is? 

 

(Kép: unsplash.com)

 

Beindul a mozgásfejlődés. Miért nem forog? Más gyereke már 3 hónaposan hasról hátra fordult, az enyém meg semerre. Ahhh, végre oldalt fordult. Normális, hogy már hetek óta csinálja ezt, de még nem billent át a hasára? Átbillent, juhéé!! Forog hátról hasra, de ügyes! Na jól van, és mikor forog a másik irányba? És miért csak jobb oldalra fordul el? Valami baj van a baloldalával? Vagy valamelyik agyféltekével? Hopp, átfordult hasról hátra! És már mindkét irányba megy neki, jobbra is, balra is.

Miért nem kúszik? Miért mindig csak oldalazva halad? Miért nem tud egyenesen? Na bakker, a szülésnél is ezt csinálta… Ez a gyerek fél az egyenes úttól…

Miért nem tartja meg magát egyenesen, amikor a karomban viszem? Miért bicsaklik be oldalra? Gyógytornászhoz kéne vinni? Jaaa, csak lusta és megszokta, hogy mindig tartom a hónalja alatt? Nahát, mióta nem tartom meg, egy nap alatt, rájött, hogy ő maga is meg tudja tartani magát.

Mi ez a sárgás-barnás folt a fején? Ne már, ez koszmó? Mit csináljak? Elég lesz a babolajos átdörzsölés? Elég lesz.

Megjelent egy piros pötty az arcán. Megkarmolta magát? Allergiás valamire? Mintha nagyobbodna a kiütés. Vagy mégsem?

De szépen fogja már a tárgyakat! Szent ég, beveszi a szájába! Rendesen le van mosva? Most meg már a padlót nyalja fel. Tele bacikkal. Megtalálta a szék lábát is, nagyszerű, arra nem gondoltam, hogy azt is átsuvickoljam. Vígan nyalogatja azt is. Á, már mindegy is, a porcicáktól hízik. Mennyi kosz is kell a gyereknek egy évben? 3 kiló?

Eleget kakil? Miért ilyen híg a széklete? Hasmenése van? Miért ilyen zöldes? Már négy napja nem produkált semmit. Székrekedése van? Nem fog bélcsavaródást kapni?

Megkezdtük a hozzátáplálást. Újból nincs széklet napokig. Segít a repceolaj. Úristen, már három kakis pelus is volt ma. Normális ez? Marad még benne valami?

Nem hízik eleget? Itt a percentilis görbe és az alsó hányadban van. Lehet, nem elég tápláló a tejem? Nem kéne tápszerrel pótolni? Ne aggódjak, amíg vidám és mozgékony? Hm, végül is az apja is egy szál bél. Na lányom, ha szerencséd van, ráütöttél: vékony leszel és magas. Nem olyan hobbit, mint anyád…

Úristen, mi van, ha mégis olyan leszel, mint az anyád?! 🙂

 

Köszönjük, hogy olvasol minket.

Mondd el nekünk a véleményed lent!

Hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról és a mindennapjainkról, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!