AnyaKlikk

Kisgyerekkel az élet – Ferencvárosban

Egy lokálpatrióta poszt érkezik: bár nem olyan régen, még csak 8 éve élek a Ferencvárosban, nagyon megszerettem a környékünket – most meg néha önkéntelenül is zöld-fehérbe öltöztetem a gyereket, érezze ő is a hely szellemét.

Annak idején azt hiszem, félig-meddig  tudatos volt a választás, a rehabilitált részeken egyes házak között a fővárosban egyedülállóan hatalmas zöld területek teszik élhetőbbé ezt a városrészt, gyakran játszótérrel megspékelve, igazi gyerekbarát környék – szerintem. Aztán akiknek az ominózus játszótérre néz az ablakuk, és nincs gyerekük, nem biztos, hogy örülnek ennek… 

Rajtam kívül sokan választották frissen családot alapítók ezt a környéket, úgyhogy nem szenvedünk hiányt gyerekes programokból, bár nyilván csak az utóbbi időben kezdtem ilyen szemmel nézni a lakóhelyünket. A kisfiam 7 hónapos, és csak nemrégiben kezdtünk kimozdulni közösségbe – hosszú volt a tél, aggódtam kicsit a vírusok miatt, de lehet, hogy nem lett volna baja, ha kicsit hamarabb kezdünk el programozni. 

Amikor már úgy gondoltam, érettebbek vagyunk annál, mint hogy csak a Ferenc téren sétálgassunk, először egy kisbabás jógaórára merészkedtünk el. Akkor ugyan még elég hideg volt, nem okozott gondot útra kelni, mert csak a szomszéd utcáig kellett tolnom a babakocsit: a Vertikaland magánovi foglalkozásai nekünk a lehető legjobb helyen vannak. Az oktatót, Évát jól ismerjük, nála többször jártam kismama jógára, igaz máshová, mert fogalmam sem volt, hogy hozzánk ilyen közel is tart órákat! Erről a helyről egyébként nem a netről, hanem egy ismerősömtől hallottam, de nagyon örülök, hogy idetaláltunk. Mondókázós, babamasszírozós, óra végén anyukákat is megmozgatós óra ez, amiből lassan kinövünk, de sebaj, van nagybabás óra is, remélem nyáron már oda járunk!

Ha már jóga, kipróbáltunk nekünk egy picit ugyan messzebb levő, de szintén babás foglalkozást, a Balerina Mozgás Központban. Ez a hely sem volt ismeretlen, és bár itt a babák életkor szempontból vegyesen jönnek, szeretjük, mert nagyon vidám, élettel teli óra, és Babett hatékonyan instruálja nemcsak a mamákat (hogy mozogjanak), hanem a babákat is koordinálja, ha kell, átveszi anyukától a csöppséget, hogy legalább néhány percet nyújtani tudjon, ha épp nem kooperatív a baba.  

a kép illusztráció (forrás: Aktiv I Oslo.no / flickr)

Kisfiam nagyon szereti a zenét, és mivel az én énektudásom hagy némi kívánnivalót maga után, zenei művelését inkább profikra bízom. A barátnőm hívott meg minket a MüPába még márciusban egy babakoncertre, és nagyon szeretnénk elmenni még egyszer, kár, hogy iszonyú gyorsan elfogynak a helyek. Az Üvegteremben zajlott maga a “koncert”, középre leterítettek egy hatalmas játszós szőnyeget, aztán cipőt le, és ott kedvükre kúszhattak-mászhattak a babák, miközben a cselló hangjával ismerkedhettek. A zenész körbe is járt a teremben, hol egyik sarokban, hol a másikban szólaltatta meg a hangszert, hogy egyik baba se maradjon ki a kalandból. Itt már nagyobb gyerekek is voltak, de mi is élveztük, sőt még nekem is zenei élményt nyújtott. 

És mert zenéből sosem elég, kerestem Ringató foglalkozást is a közelben. Bár a MüPába is lehet menni (időnként vannak ingyenes alkalmak is, de én attól tartok, ezek kicsit zsúfoltak, aki volt már ilyenen, nyugodtan cáfoljon meg kommentben), nekem kicsit közelebb esik a 8. kerületi Grund (mondanom sem kell, eddig csak mint meccsnéző-és bulihelyként élt a fejemben ez a hely), itt keddenként van lehetőség mondókázni, énekelni a babákkal-gyerekekkel, délelőtt három időpontban is lehet érkezni. Eddig egyszer voltunk, az én babám nagyon élvezte, és szerintem vissza fogunk járni, főleg, hogy a Grundnak van egy szuper kis játszótere is. 

Szintén kisbabás barátnőmtől hallottam, hogy az ő kerületükben lehetett jelentkezni ingyenes babamasszázs tanfolyamra, ha jól emlékszem náluk a védőnő koordinálta. Mivel itt nem sikerült kiderítenem, van-e ilyesmi, nagyon megörültem, mikor a Balerinában az egyik anyukától hallottam, hogy van egy lány a kerületben, aki tart ilyen tanfolyamokat is. Jövő héten oda megyünk, mesélek majd arról is! Már csak ezért is érdemes kimozdulni, tapasztalatom azt mutatja, hiába az internet, a facebook, néha csak szájhagyomány terjednek a sokszor aranyat érő információk 🙂 

A nemrég felújított Ferenc tér, kép: pestbuda.hu

Mindezeken felül meg nagyokat sétálunk, vannak jó kis terek, csendesebb utcák, de például a társasházunk udvara is elég, ha csak néhány négyzetméter zöldre és madárhangra vágyom, na meg arra, hogy elszundítson a poronty a babakocsiban… Szélcsendes időben a Nehru-parton a Bálnáig is elsétálunk, kisfiam (illetve inkább a közös) első “kiülős”élményünk is ide kötődik, a sarki Jónásnak elég nagy a terasza, kényelmesen elfért a babakocsi is.

Ti hová jártok kis/nagybabával? Ajánljatok programokat bátran kommentben!

 

Köszönjük, hogy olvasol minket.

Mondd el nekünk a véleményed lent!

Hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról és a mindennapjainkról, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!