AnyaKlikk

“Bözsike sír, mi a baja? Talán fáj a kicsi hasa?” – csecsemőink óhajai 1920-ból

Egy tündéri és nagyon tanulságos kortörténeti kiadvány jött velem szembe a hetekben: egy kopott, megsárgult, itt-ott szakadt kis füzetke 1920-ból, amit a frissen szült édesanyák kaptak meg annak idején. A kiadvány, amit megkaptam, ma egy 87 éves nagymama, sőt dédi birtokában van, aki kincsként őrzi, szépen, zacskóba csomagolva. Az értékét jól jelzi, hogy a családtagoknak, unokáknak sem volt szabad soha hozzányúlni, bár látszik a lapokon, valamikor csak megkaparintotta pár csöpp kéz, hiszen itt-ott össze van firkálva. Most az idős asszony egy kis kivételt tett szerencsére, így bepillantást nyerhettem abba, hogyan is vélekedtek az 1920-30-as években arról, mi a legfontosabb egy baba, gyermek, kamasz életében, mit kell tenniük a szülőknek gyermekeik egészségéért, egészséges fejlődéséért. Ha jól nyomoztam (mert a füzet borítója sajnos nincs már meg) ez, amit most mutatok, a “Csecsemők követelései, babák tüntetése – Az Amerikai Vöröskereszt anya- és csecsemővédő akciója Magyarországon” című kiadványa egyébként 1920-ból.

Talán nem véletlen, hogy a nagyi nagy becsben tartotta, tanácsait pedig komolyan vette: ő maga hatodik gyermekként született, de egyik testvére se élte meg az iskoláskort.

Velünk tartotok egy kis időutazásra, ahol a kissé didaktikus, olykor esetlen rímek közé szorított tanácsok között azért akad néhány megfontolandó és örök érvényű is? Lássuk, klikk a galériára! (Ha a galéria egy képére kattintasz, onnantól nem automatikusan léptet, sőt ki is tudod nagyítani.)

Ha hasonló van a birtokodban, küldd el nekünk!

image_1image_2image_3image_4image_5image_1image_2image_1image_2image_3image_4image_5image_1image_2image_3image_4image_5image_1image_2image_3image_4image_1image_2image_3image_1image_2
< >

 

Köszönjük, hogy olvasol minket.

Mondd el nekünk a véleményed lent!

Hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról és a mindennapjainkról, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!