AnyaKlikk

Üzenet a lányomnak: óvónő, cégvezető vagy pilóta – bármi lehetsz!

Drága kislányom! Ez az első nőnapod. Még nem fogod fel, hogy miért kapsz virágot. Ilyenkor a férfiak Magyarországon szeretik megköszönni azt, hogy vagyunk. Elmesélem, mi történik ilyenkor.

Negédes körlevelet ír a főnök, amelyben felköszönti a Nőket (igen, így nagybetűvel) ezen a jeles napon. Nélkülük – enélkül a fantasztikus, csodálatos gyengébbik nem nélkül – nem menne így a munka, mert ők fontos és nélkülözhetetlen tagjai a vállalatnak. Kapnak is egy-egy doboz csokit vagy egy-egy szál virágot. 

Mindeközben napközben özönlenek az internetes írások arról, hogy a statisztikák szerint a nők ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak, mint a férfiak (még mindig), és hogy van egy bizonyos “üvegplafon” (még mindig).

Előkerülnek ilyenkor a szexuális zaklatásról és a családi erőszakról szóló cikkek is – arról, hogy egy férfi hogyan él vissza az erejével a feleségével, alkalmazottjával szemben.

Aztán olvashatsz majd arról is, hogy a nemzetközi nőnap eredetileg a nők emancipációjáról szólt, a választáshoz és a munkához való jog fokozatos kivívásáról. Az egyenjogúságról. 

Jönnek majd a spriri guruk is, akik sopánkodnak, hogy manapság a nők nem tudnak igazi Nők (igen, így nagybetűvel) lenni. Elfelejtették a gyengédséget, odaadást, befogadást, csak a karriert és a sikert hajtják, nem akarják megélni a nőiességüket Nőiességüket.

Lesznek nők által írt bejegyzések is, arról, hogy manapság milyen nőnek lenni, vagy éppen miért jó annak lenni. És látsz majd kommenteket a cikkek alatt, ahol bizonyos férfiak elégedetlenkednek azon, hogy a mai nőket csak az anyagiak érdeklik, és nem foglalkoznak a családjukkal. 

Ambivalens ünnep ez. Mindenki a maga szájíze szerint éli  – vagy éppen nem éli – meg.

 

(Kép: unsplash.com)

 

Ha már itt az alkalom, nőként és anyaként nekem is van listám, arról, hogy mire szeretnélek téged tanítani, te pedig majd eldöntöd mit hasznosítasz belőle.

  • Merj gyengéd és határozott lenni! A kettő nem zárja ki egymást. Olyan világ felé tartunk, ahol nem szégyen az érzelem kimutatása. Ettől még nem leszel kevésbé okos, talpraesett vagy éppen jó munkaerő. 
  • Tudj elfogadni ajándékot, bókot! A hárítás nem megoldás. Légy tisztában önmagaddal és az értékeiddel. A dicséretet fogadd el, örülj neki (de ne függj tőle!). 
  • Kérj, ha segítségre van szükséged! Nem szégyen, ha valamilyen feladat meghaladja a képességeidet, energiádat. Nem kell superwomannek lenni. 
  • Bízz a férfiakban! Ők is a lehető legjobbat akarják adni a világnak. Működj velük együtt! Csak remélni tudom, hogy olyan férjed lesz majd, mint amilyen az édesapád, aki nem a ház ura, a család feje, hanem egy igazi társ és barát.
  • Fedezd fel a világot! Nézz körül, figyeld meg a közvetlen és a tágabb környezeted! Utazz, beszélgess más emberekkel, hallgasd meg őket, tanuld meg tőlük azt, ami számodra hasznos! 
  • Élvezd az életed! Teljesen mindegy milyen munkát végzel majd, hogy irodista leszel-e vagy csillagász. Találd meg benne a szépséget és a pozitívumot. 
  • Legyél, aki lenni szeretnél! Bármi is legyen az. És ha sok minden szeretnél lenni, akkor legyél sok minden. A határ a csillagos ég.

 

 

Köszönjük, hogy olvasol minket.

Mondd el nekünk a véleményed lent!

Hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról és a mindennapjainkról, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!